تست نقطه اشتعال باز( فلش پوینت)  – ASTM D92

 

منبع ویدئو :Parsiantechnology.com

 

منبع ویدئو: شرکت پارسیان تکنولوژی

نقطه اشتعال چیست و چرا انجام این آزمایش مهم است؟

با توجه به تعریف ASTM نقطه اشتعال، پایین ترین دمای است که بخارات تولید شده از نمونه (روغن) تحت شرایط مشخصی، توسط شعله، مشتعل گردد. هنگامی که آن را به اندازه کافی گرم می کنیم، به علت قابلیت اشتعال و پیداشدن بخارات و ترکیبات با اکسیژن موجود در هوا، روغن شعله ور می شود.

هنگامی که یک شعله کوچک (منبع جرقه زن) به سطح روغن نزدیک شود این مخلوط بخارات در یک لحظه شعله ور شده و سپس خاموش می گردد.

 نقطه اشتعال بمنظور تعیین خطر آتش سوزی سوخت ها و ذخیره سازی و حمل ونقل روغن های توسعه یافته است؛ چون معمولا 10 درجه سیلسیوس بالاتر از نقطه اشتعال Fire point (نقطه احتراق) است و نمونه آتش می گیرد.

ابزار مورد نیاز: دستگاه فلش پوینت، ترمومتر کالیبره شده

روش آزمون:

روغن و یا محلولی را که می خواهیم نقطه اشتعال و همچنین نقطه احتراق آن را بگیریم، در کاپ دستگاه ریخته تا خط نشان و سپس بر روی دستگاه قرار می دهیم با بالارفتن دما، شعله دستگاه را هر سه درجه سه درجه، یک بار از روی کاپ رد نمایید تا اولین لحظه نقطه جرقه زدن رویت شود این لحظه به نام نقطه اشتعال یاد می شود.

در این لحظه سریع دما را بخوانید چون دمای ترمومتر به سرعت بالا می رود.

و بلافاصله دستگاه را خاموش کنید.

توجه داشته باشید که کاپ و روغن نمونه داخل آن در این لحظه بسیار داغ هستند بنابر این پس از خنک شدن محتویات کاپ را دور بریزید.

توجه: هرگز روغن تست شده را در سینک آزمایشگاه نریزید آنرا در سطل مخصوص جمع آوری روغن های آزمایش شده آزمایشگاه بریزید.

اگر نقطه اشتعال را ادامه دهیم ودستگاه همچنان روشن بماند؛ دما بالاتر رفته و در نتیجه نقطه احتراق هم مشاهده می شود که لحظه آتش گیری مایع می باشد. نقطه احتراق دمایی است که بخارات پس از احتراق حداقل به مدت 5 ثانیه به سوختن ادامه می دهند.

حتما کپسول اطفاء حریق در نزدیکی این دستگاه قرار دهید تا اگر احتراق اتفاق افتاد منجر به حادثه نشود و بتوانید آتش را خاموش کنید.

برای تمیز نمودن کاپ از تولوئن و استون استفاده نمایید و قبل از انجام هر آزمون فلشی، کاپ را با همان نمونه یک بار کر دهید.

برای به دست آوردن نتیجه با صحت بالا به نکات زیر توجه داشته باشید:

دمای هیتر دستگاه را به یکباره بالا نبرید بلکه در ابتدای کار در درجه 2 قرار دهید و به تدریج تا درجه 5 بالا ببرید. تا دمای روغن یهو بالا نرود درغیر این صورت دو الی سه درجه خطا در نقطه اشتعال خواهد بود.

فاصله شعله تا سطح روغن را کم و زیاد نکنید و مطابق با استاندارد حدود یک سانتی متر باشد.

هر سه درجه که دما بالا می رود شعله را به حالت رفت و برگشت روی سطح روغن حرکت دهید.

اگر تند به تند شعله را روی روغن ببرید فقط سطح بالایی روغن دمایش بالا می رود و زودتر فلش می زند و منجر به خطا خواهد شد.

نزدیک نقطه اشتعال که شد روغن به شدت دود میکند در این لحظه کاملا حواستان به ترمومتر باشد ، دما خیلی سریع بالا می رود و باید سرعت عمل داشته باشید.

استاندارد ملی ایران، ایزیری 198، را به دقت مطالعه بفرمائید. دانلود فایل استاندارد

موفق باشید، حرفه ای باشید 🙂