تعاریف مختصر و مفید

1- ایزو
ISO سازمان بين المللي استاندارد
International Organization for Standardization
این سازمان هزاران استاندارد را در زمینه ها و موضوعات مختلف تدوین نموده و مورد تایید همه اعضا قرار گرفته است. هر شرکتی که از این علائم بر روی محصولات خود استفاده نماید در واقع تعهد خود به جامعه و مشتریان را اثبات و کیفیت و برتری محصولات خود را به رخ رقبا کشیده است.
هر یک از علامت های استاندارد بصورت کدی تعریف شده است که مرتبط با موضوعی می باشد. مثلا iso9001 به موضوع مدیریت کیفیت در یک شرکت اشاره دارد و یا iso 14001 تعهد شرکت به محیط زیست را ثایت می کند. Haccp نشان دهنده کیفیت مواد غذایی تولیدی یک شرکت و سلامت آنها است.
هر چند برخی از این استاندارد ها مانند iso9001 و یا iso 14001 و ohsas 18001 عمومیت دارند و نه تنها پایه بسیاری از استانداردهای ایزو دیگر هستند بلکه همه شرکت ها می توانند در راستای تعهدات خود اقدام به اخذ انها بکنند ولی برخی مانند استاندارد haccp تنها مختص تولید کننده های مواد غذایی است و یا استاندارد iso/ts16949 مختص شرکت های تولید کننده خودرو و یا مرتبط با خودرو می باشد.
2- گواهینامه های ایزو صنعت روغن موتور
گواهینامه های ایزو – ISO Certificates
گواهینامه سیستم مدیریت کیفیت – ISO 9001
گواهینامه سیستم مدیریت آزمایشگاهی ISO 17025
گواهینامه استاندارد مدیریت زیست محیطی ISO 14001
گواهینامه استاندارد ایمنی و بهداشت OHSAS 18001
گواهینامه استاندارد مدیریت در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی ISO/TS 29001
گواهینامه ایزو 10004 رضایتمندی مشتری
گواهینامه ایزو 10001 رسیدگی به شکایت مشتری
و گواهینامه استاندارد ملی ایران برای روغن های موتور و صنعتی
3- استاندارد ملی ایران
Institute of Standards and Industrial Research of Iran(ISIRI)
تدوینکننده قوانین و قواعد مرتبط با استاندارد و اجراکننده و نظارتکننده بر آنها میباشد.
سازمان ملی استاندارد ایران، وظیفه تدوین استاندارد، بالا بردن کیفیت کالاهای تولید داخلی، کمک به بهبود روشهای تولید و کارایی صنایع ونظارت بر اجرای استانداردهای اجباری را بر عهده دارد.
به همین منظور روش آزمون هایی توسط کارشناسان تهیه و تدوین و بازنگری میشود که رنج آنالیز هر محصول در آن آمده و شماره استاندارد دارند. آنالیز محصولات تولید کننده ها، باید با این شماره استانداردها، مطابقت داشته باشد.
برای مثال شماره استاندارد ملی روغن هیدرولیک، ایزیری6423 است.(ISIRI 6423) برای دانلود کلیک کنید.
4-جدول شماره استاندارهای ملی انواع روغن خودرو
5- پروانه کاربرد علامت استاندارد
علائم استاندارد مصوب در شوراي عالی استاندارد، دارای کادر اصلی به صورت S است که به مفهوم کلمه SAFETY ( ايمنی ) و علامت اختصاری STANDARD ( استاندارد ) است . طرح داخل علامت اصلی کلمه
( ايران ) است و در صورت وارونه نمودن علامت ، نام اختصاری مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتی ايران به زبان انگليسی ISIRI مشاهده می شود.
کارشناسان اداره استاندارد سه مرحله نمونه برداری از محصول انجام میدهند اگر هر سه بار متوالی نتیجه آزمون با استاندارد مربوطه مطابقت داشت، شرکت موفق به اخذ پروانه کاربرد علامت استاندارد میشود که در آن پروانه یک کد 10 رقمی وجود دارند.
اگه دقت کرده باشید روی محصولاتی که پروانه استاندارد دارند؛ علامت استاندارد و یک عد 10 رقمی زیر آن درج شده است.
6-استاندارد ASTM چیست و چه کاربردی دارد؟
ASTM مخفف American Society for Testing and Materials یا انجمن آمریکایی آزمون و مواد است که با کوششهای بنجامین دادلی در سال ۱۸۹۸ برای سر و سامان دادن به تولید ریلهای راه آهن تاسیس شد. حدود ۱۳۰۰۰ استانداردASTM بیش از ۱۴۰ صنعت مختلف از فولاد و نیروگاه هسته ای گرفته تا روغن موتور و پلاستیک و پارچه و چسب را پوشش می دهند.
شما در هر صنعتی مشغول به کار باشید، نام ASTM را شنیده اید و یا احتمالاً آن را در برگه اطلاعات (Data Sheet) مواد مشاهده کرده اید.
ASTM استانداردهای فنی را برای بسیاری از صنایع مختلف با هدف تقویت عملکرد و ایمنی در طیف گستردهای از محصولات، مواد، سیستمها و خدمات، ایجاد و منتشر میکند. ASTM نه تنها استانداردهای قابل اعتمادی را ایجاد میکند، بلکه برنامههای آموزشی مهارت محور و برنامههای کنترلی بین آزمایشگاهی نیز ارائه میدهد. هزاران استاندارد ASTM در سراسر جهان وجود دارد که هر کدام شماره منحصر به فرد خود را دارند.
به طور خلاصه، در جداول آنالیز محصولات هر آنالیزی با ذستگاه مخصوص و با روش آزمون خاصی تست میشود :
برای مثال روش آزمون فلش پوینت ASTM D92 است.
7-کالیبراسیون
کالیبراسیون اندازهگیری و تعیین صحت وسیله اندازهگیری در مطابقت با مرجع تأیید شده میباشد که به منظور کنترل صحت و دقت پارامترهای مترولوژیکی دستگاههای آزمون و وسایل اندازهگیری و کلیه تجهیزاتی است که عملکرد آنها بر کیفیت فرایند تأثیرگذار میباشد. این کار به منظور اطمینان از تطابق اندازهگیریهای انجام شده با استانداردهای جهانی مورد استفاده قرار میگیرد.
دستگاههای اندازهگیری باید بهطور دورهای ( معمولا یک ساله) کالیبره شوند. گذشت زمان، فرسودگی، حوادث غیرقابل پیشبینی، باعث میشوند تا قابلیت ردیابی نتایج آنها با استانداردها زیر سؤال رفته و نیازمند تأیید مجدد باشند. برای تجهیزات کالیبره شده گواهی کالیبراسیون صادر شده و ضمیمه دستگاه میگردد.
وقتی سطح اطمینان و عدم قطعیت کلیه اندازهگیریها بیان شود درستی و دقت نتایج اندازهگیری تضمین میگردد.
مثلا یک ترمومتر را در نظر بگیرید که دما را 20 درجه سانتیگراد نشان میدهد در حالی که ترمومتر دقیق مرجع مخصوص اندازه گیری دما را 23 درجه سانتی گراد نشان میدهد در این صورت روی برچسب این ترمومتر قید میشود:
T+3 °C
یعنی هر دمایی که با این ترمو متر خواندیم باید به علاوه 3 شده و بعد گزارش شود.
به زبان ساده تر، برای تست صحت و میزان خطای تجهیزات اندازه گیری وسایل حجمی و دستگاهها و تجهیزات باید کالیبراسیون انجام شود و هر وسیله ای که در گزارش نهایی آزمون ها و در نتیجه تعیین کیفیت محصول تاثیرگذار هستند باید کالیبره شوند و برچسب کالیبراسیون داشته باشند.
شرکت های کالیبراسیون با دارا بودن تجهیزات و لوازم سنجش مخصوص هر صنعت، به صورت تخصصی کالیبراسیون را انجام میدهند.این شرکت ها، پروانه تایید صلاحیت از سازمان ملی استاندارد دارند.