نقش لامپ و شعله در دستگاه جذب اتمی

طیف سنجی جذب اتمی یک روش اسپکتروسکوپی برای اندازه گیری کمی عناصر شیمیایی بر اساس جذب اشعه نور توسط اتم های آزاد در حالت گازی است.
تمام اتمها می توانند نور را جذب کنند اما هر عنصر طول موج مخصوص به خودش را جذب می کند.
دستگاه جذب اتمی برای هر عنصری لامپ مخصوص به آن عنصر را دارد تا طول موج همان عنصر را بتواند ساطع کند تا نمونه که حاوی همان عنصر است بتواند این طول موج را جذب کند و بر اساس جذب بتوان غلظت آنالیت را اندازه گیری کرد.
اندازه گیری هر عنصر با دستگاه جذب اتمی در صورت وجود لامپ مخصوص آن عنصر امکان پذیر است.
ابتدا یک پرتو تکفام توسط منبع نورانی(لامپ) تابانده می شود.
از طرف دیگر نمونه که از قبل طبق روش های استاندارد روی آن هضم انجام شده و به صورت یک محلول شفاف و کاملا بدون ذره در آمده توسط نبولایزر به داخل شعله پاشیده می شود و در شعله به حالت اتمهای آزاد گازی در می آید.
پس از عبور پرتو تک فام و رسیدن این پرتوها به اتم های نمونه، مقداری از این پرتوها توسط اتم های آزاد در حالت گازی جذب می شوند و از شدت آنها کاسته می شود.
با محاسبه مقدار پرتو جذب شده توسط آشکارساز و به کمک منحنی کالیبراسیون، غلظت نمونه به دست می آید.
به طور خلاصه نقش لامپ و شعله چنین است:
نقش هالو کاتد لامپ در دستگاه جذب اتمی:
لامپ به عنوان منبع تابش عمل می کند. هنگامی که اختلاف پتانسیل بین آند و کاتد لامپ اعمال می شود گاز بی اثر داخل لامپ یونیزه می شود و با برخورد به کاتد اتم های فلز را از کاتد لامپ جدا می کند.
اتم های فلز از تاثیر گاز یونیزه برانگیخته می شوند.
هنگامی که از حالت برانگیخته به حالت اول برمی گردند؛ نوری با طول موج خاص عنصر کاتد ساطع می کنند.
نقش شعله در دستگاه جذب اتمی:
شعله بخشی از سیستم اتمایزر است. وقتی محلول توسط یک جریان گاز وارد ناحیه حرارتی شعله می شود در گرمترین بخش آن یعنی وسط شعله، فرایند تبدیل نمونه به بخار اتم صورت می گیرد.
نور تکفامی که منبع تابش نشر می کند به این اتمهای آزاد در حالت گازی برخورد می کند و جذب اتفاق
می افتد. در واقع اساس طیف سنجی جذب اتمی برهمکنش نورساطع شده از لامپ با اتم های آزاد در حالت گازی که در شعله ایجاد شده است، می باشد.
برای آشنایی بیشتر با دستگاه جذب اتمی و کسب مهارت و تسلط کامل ، به بخش دوره های مهارت محور سایت علاء الدین شو مراجعه بفرمائید.در دوره های آنلاین و دوره های حضوری شرکت کنید حرفه ای شوید با مهارت وارد بازار کار شوید.
دیدگاهتان را بنویسید